Salata de boeuf este o reteta culinara romaneasca, inspirata din bucataria ruseasca, nelipsita pe pe masa de sarbatori.
Ingredientul principal al salatei de boeuf este, bineinteles, carnea, dar deoarece cam orice reteta se poate modifica dupa bunul plac, de ce n-ar putea exista si o varianta ovo-lacto-vegetariana a salatei?
Ingredients
Ingrediente:
Pentru maioneza (daca doriti sa o faceti in casa):
- 2 galbenusuri de ou, crude
- un varf de sare
- sucul de la o lamaie (sau, daca nu aveti in casa, 1-2 linguri de otet)
- ulei (cat incape, minim 1 pahar, cam 200 de ml.)
- o lingurita de mustar (necesara pentru a nu se taia maioneza)
Pentru salata:
- 2-3 cartofi
- 200 g. mazare
- 3-4 morcovi
- o radacina de pastarnac
- o bucata de telina
- cativa castraveti murati
Instructions
Cum se procedeaza:
Cum se face maioneza:
- Intr-un bol, se amesteca cu mixerul (eu folosesc o singura “paleta”, pentru a fii sigura ca nu se taie maioneza) galbenusurile de ou, cu un varf de sare si lingurita de mustar.
- Se incorporeaza incet uleiul, putin cate putin, mixand mereu (pentru siguranta, se poate adauga cate o lingurita de ulei, pe rand).
- Se incorporeaza la sfarsit sucul de lamaie, se amesteca bine de tot maioneza si se lasa la frigider pana in momentul folosirii.
Cum se prepara salata:
- Se curata si se fierb legumele – cartofii, mazarea, pastarnacul, morcovii si telina – in apa cu putina sare (se pot fierbe impreuna, zeama astfel rezultata se poate folosi ulterior la prepararea altor retete).
- Dupa ce au fiert si s-au racit, se taie toate legumele in cubulete cat mai mici. Tot aici se vor taia bucatele si castravetii murati.
- Se amesteca apoi toate ingredientele cu cateva linguri de maioneza.
- Se niveleaza salata in castron / recipientul din care va fi servita si se decoreaza cu restul de maioneza, cu alte legume sau dupa propria imaginatie.