Cum se prepara vinul fiert? Simplu! Pentru ca vinul este ingredientul principal, iar combinatiile de condimente sunt nenumarate, e dificil de dat gres cu reteta de vin fiert.
Este preferabil ca la prepararea vinului fiert sa se foloseasca un vin puternic, corpolent. Desigur, daca nu aveti unul in camara, este foarte bun si un vin simplu, chiar varsat.
Combinatiile de condimente si fructe sunt, de asemenea, subiective.
Pentru un vin fiert aromat este preferabila folosirea a maxim 2-3 condimente, pentru a nu eclipsa gustul vinului. Scortisoara, cuisoare, anason, piper negru, condimentele se pot imbina dupa preferinte.
Fructele, de asemenea, pot fi fierte in vin si servite impreuna cu bautura, sau pot fi filtrate si folosite doar ca decor pentru cana de vin fiert. In reteta de mai jos am folosit doar portocala si lamaie, dar se pot folosi cu succes si merele.
Ingredients
Ingrediente:
- 1 sticla de vin rosu corpolent
- 5 linguri de zahar (sau de miere)
- 1 portocala
- 1 lamaie
- 10 cuisoare
- 1 bob de nucsoara
- 2 batoane de scortisoara
Instructions
Cum se prepara vinul fiert:
- Cojile de portocala si lamaie se taie felii subtiri (cu un cutit pentru curatat cartofi) sau se rad, pe cat posibil fara partea alba, amara. Se rade si bobul de nucsoara.
- Intr-o cratita incapatoare, se pun toate ingredientele: zaharul, condimentele (cuisoarele, batoanele de scortisoara si nucsoara), cojile de lamaie si portocala, iar deasupra se varsa vinul.
- Se lasa vinul la foc mic spre mediu si se amesteca in el pana se topeste complet tot zaharul (dureaza cateva minute).
- Se mai lasa apoi vinul pe foc, doar cateva minute, pana incep sa se formeze bule mici pe suprafata vinului.
- Atentie: Vinul trebuie sa fie fierbinte, nu fiert. Prin fierbere, se va evapora alcoolul. Daca aveti un termomentru de bucatarie pentru lichide, aduceti vinul la maxim 80°C. Peste aceasta temperatura, alcoolul incepe sa se evapore.
- Strecurati vinul printr-o sita deasa si serviti-l simplu sau impreuna cu felii de portocala.