Ratatouille este un fel de mancare originar din Franta, mai exact din regiunea Proventa, din sud-estul tarii. De fapt, se poate ‘scobi’ si mai adanc de atat, aceasta mancarica de legume isi are originile chiar in orasul Nisa.
Dar destul cu lectia de istorie, ce este de fapt ratatouille? Este o delicioasa tocanita de legume, un fel de ghiveci aromat la cuptor. Se prepara usor, este un fel de mancare foarte sanatos si foarte satios.
Ingredients
Ingrediente:
- 1 vanata
- 1 dovlecel
- 4 rosii mari
- 1 ardei rosu
- 1 ceapa
- 5-6 catei de usturoi
- 300 ml. sos de rosii (sau cateva rosii decojite si date prin sita)
- 2 linguri de patrunjel tocat
- 4-5 linguri de ulei de masline
- condimente:
- sare
- piper
- cateva frunze de busuioc (sau busuioc uscat, daca nu aveti)
Instructions
Cum se prepara:
- Se pregatesc ingredientele:
- Vanata, dovlecelul si rosiile se taie rondele.
- Ardeiul se taie cubulete.
- Ceapa si patrunjelul se toaca marunt.
- Usturoiul se piseaza.
- Intr-o tigaie se pun la calit in putin ulei ceapa cu 3 catei de usturoi (pisati mai inainte).
- Cand se rumeneste putin prajeala, se adauga ardeiul in tigaie si se lasa la calit cateva minute.
- Apoi, se adauga sosul de rosii si se lasa tigaia pe foc, amestecand des, pana se leaga sosul.
- Se potriveste de sare si piper. Se adauga la sfarsit frunzele de busuioc si se amesteca bine.
- Se lasa putin sosul deoparte si se prepara un sos de ulei: intr-un castron se amesteca patrunjelul tocat cu usturoiul pisat (ceilalti 3 catei), cateva frunze de busuioc si uleiul de masline. Se amesteca bine ingredientele si se potriveste apoi sosul de sare si piper.
- Intr-un vas termorezistent se toarna sosul de rosii si se niveleaza. Deasupra se adauga legumele taiate rondele, alternand 1 felie de vanata,cu felii de dovlecel si de rosii.
- Deasupra legumelor se va turna sosul de ulei preparat mai devreme.
- Se da tava cu legume la cuptor, la 180 de grade timp de 1 ora.