Prajitura profiterol se poate prepara in multe moduri.
Unii servesc profiterolul cu inghetata, cu crema pe baza de lichior, bignele pot fi cumparate si umplute doar cu frisca, etc. si asa mai departe.
Reteta de mai jos o folosesc, in schimb, de cativa ani de cand am descoperit-o. N-a dat gres pana in ziua de azi, deci o recomand cu caldura.
Ingredients
Ingrediente:
Pentru bigne
- 4 oua
- 100 gr. de faina
- 100 gr. de unt
- 200 ml. de apa
- sare
Crema de frisca
- 1 galbenus de ou
- 125 ml. de lapte
- 1 lingurita de faina
- 2 linguri de zahar
- 200 ml. de frisca
Glazura de ciocolata
- 700 ml de frisca
- 200 gr. de ciocolata de menaj (sau ciocolata neagra)
- 100 gr. de unt
- 2 linguri de lapte
Instructions
Cum se prepara profiterolul
Bignele
- Apa cu untul si un praf de sare se pun la fiert.
- In momentul in care incep sa fiarba, se adauga faina in cratita si se amesteca repede cu o lingura de lemn.
- Aluatul de bigne se lasa la racit cateva minute, apoi se incorporeaza ouale, amestecand din nou, cu lingura de lemn.
- Se pune aluatul intr-o seringa mare pentru ornare sau intr-o punga curata de plastic la care veti taia un colt, pentru a putea 'turna' bignele in tava.
- Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza, deci, bignele crude, de marimea unei nuci mai mari. Se da apoi tava la cuptor pana bignele se rumenesc.
Crema de frisca (pentru umplutura bignelor)
- Se amesteca galbenusul cu zaharul, laptele si faina si se pune totul pe foc, amestecand mereu la flacara mica, pana se ingroasa crema.
- Frisca se bate si se amesteca apoi bine de tot cu crema racita.
Glazura de ciocolata
- Ciocolata cu untul se topesc la flacara mica, impreuna cu cele 2 linguri de lapte.
- Se bate bine frisca si se amesteca cu ciocolata topita.
Se 'asambleaza' profiterolul
- Fiecare bigna, separat, se taie in jumatate si se umple cu cate 1 lingura de crema de frisca. Se da apoi fiecare bigna pe rand prin crema de ciocolata si se aseaza pe tava de servit.