Una din cele mai bune prajituri ce le-am incercat in ultima vreme este prajitura cu foi de nuca si crema de vanilie. O bunatate! Nu veti regreta nici un minut din timpul petrecut spargand nuci (un adevarat test de rabdare)!
Prajitura poate parea complicat de facut, la prima vedere, dar adevarul este ca procedeul este destul de simplu.
Ingredients
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 6 albusuri
- 200 gr. de zahar
- 200 gr. de nuci macinate
- 3 linguri de faina
Pentru crema de vanilie:
- 6 galbenusuri
- 400 ml. de lapte
- 100 ml. de frisca lichida (sau, alti 100 ml de lapte, dar frisca da cremei un gust mai bun)
- 150 gr. de zahar
- 1 pastaie de vanilie
- 50 gr. amidon (sau, un bun inlocuitor este faina alba, daca nu aveti amidon la indemana)
- coaja rasa de la 1 lamaie
+ 1/2 tabla de ciocolata neagra sau de menaj, pentru decor.
Instructions
Cum se prepara prajitura:
Aluatul:
- Se bat albusurile spuma, cu mixerul sau cu telul, iar mai apoi se incorporeaza zaharul, nuca macinata si faina.
- Aluatul rezultat se imparte apoi in 3 sau 4 parti (eu am impartit aluatul in 4 parti egale, prajitura iesind mai inalta dar mai putina. Se poate imparti in 3 parti, rezultatul fiind mai multe bucatele de prajitura, dar cu 3 straturi, deci mai joasa).
- Se coc foile de aluat pe rand: intr-o tava de cuptor (sau pe dosul acesteia), unsa cu ulei si tapetata cu faina sau folosind hartie de copt, se coace intai prima foaie de nuca (cam 10-12 minute, nu mai mult ca se arde!), se scoate din tava si se lasa la racit in timp ce se coace cea de-a doua, si tot asa.
Crema:
- Se incalzeste pe foc mediu laptele impreuna cu frisca lichida, coaja rasa de lamaie si pastaia de vanilie (se despica pastaia de vanilie si se adauga in lapte atat pastaia goala cat si miezul).
- Cand laptele se infierbanta bine (apar bule mici pe marginea cratitei), se stinge imediat focul si se lasa putin la racit.
- Intre timp, se bat bine galbenusurile impreuna cu zaharul (cateva minute bune, cu mixerul), iar apoi se adauga amidonul. Se mai ‘mixeaza’ putin si gata.
- Se scoate din cratita pastaia de vanilie si se adauga peste lapte galbenusurile batute cu zahar.
- Se pune cratita pe foc mic si se amesteca continuu, cu telul (sau o lingura de lemn), timp de 2-3 minute.
- Cand crema devine densa, se lasa la racit, intr-un castron tapetat cu folie alimentara. Se inveleste practic crema de vanilie in folie, pentru a evita formarea unei pojghite pe parcursul racirii.
Se asambleaza prajitura
- Prajitura este usor de asamblat: peste prima foaie de aluat cu nuca, se aseaza un strat de crema. Deasupra se aseaza urmatoarea foaie de aluat iar apoi un alt strat de crema, si tot asa.
- Ultimul strat al prajiturii va fi un strat abundent de crema de vanilie, peste care se va rade ciocolata de menaj (sau ciocolata neagra), pentru decor.
Pingback: Prajitura cu nuca si miere - retete vegetariene
Cu adevărat senzaționala aceasta prăjitură! Acum am am asamblat-o și sunt convinsa ca va fi devorata in primele minute ale dimineții. Am în schimb doua obiectii: prima ar fi ca ar fi bine sa scrieți dimensiunea tăvii ce ați folosit-o pentru ca, eu deși credeam ca folosesc o tava mica, cu greu am reușit sa scot patru foi iar a doua este ca e prea mult 50 gr amidon. Eu am pus 30 gr și tot a ieșit foarte tare crema. Va felicit pentru rețetele minunate!