Nu mai tin minte cand am mancat prima data papanasi prajiti cu gem si smantana, dar tin minte clar ca este unul din acele deserturi pe care le mananci cu forta, chiar daca “nu mai intra”!
Sunt foarte buni si, pentru bucuria tuturor, sunt usor de preparat si in casa.
Ingredients
Ingrediente:
- 500 gr. branza dulce (branza de vaca sau, in absenta acesteia, ricotta)
- 2 oua intregi
- 5 linguri cu varf de zahar
- 10 linguri de faina
- (optional) coaja rasa de la 1 lamaie
Instructions
Cum se prepara:
- Se amesteca bine (cu o furculita, la inceput) branza cu ouale, zaharul si coaja de lamaie.
- Se adauga apoi faina, framantand de data aceasta aluatul de papanasi cu mana. In functie de consistenta aluatului, mai adaugati faina daca este necesar. Aluatul trebuie sa fie moale, usor lipicios, dar sa se poata modela usor.
- Cu mainile 'prafuite' de faina, se formeaza acum papanasii din aluatul obtinut. Se formeaza un numar egal de bile mari si bile mici (mie mi-au iesit 12 bile mari si 12 mici). Bilele mari de aluat se 'gauresc' in mijloc folosind degetul aratator, bilele mici se lasa asa cum sunt.
- Papanasii astfel obtinuti se prajesc apoi intr-o cratita sau tigaie umplute cu ulei (cam 2-3 degete de ulei, cat sa acopere bine papanasii)
- Papanasii se prajesc cam 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu, pentru a se coace si in interior. Se scot apoi pe o hartie absorbanta si se lasa la racit pana se serevsc.
- Se 'decoreaza' papanasii prajiti cu smantana si gem (sau dulceata): se adauga gem si smantana in gaura bilei mari, se aseaza deasupra bila mica si se mai adauga o 'tura' de gem cu smantana.