Iata o reteta simpla si chiar foarte rapida, de lasagna.
Foi de lasagna, umplutura de vinete si sos alb.
Chiar daca lasagna presupune sa dam drumul la cuptor si sa ‘ne coacem’ si noi in acelasi timp, merita efortul.
Reteta de lasagna cu vinete:
Ingredients
Ingrediente:
- 2 vinete
- 2-3 linguri de ulei
- foi de lasagna (depinde cate aveti nevoie ca sa acoperiti tava in intregime, pe 2-3 straturi)
- 250 g. cascaval
- un catel de usturoi
- 1 pahar de sos de rosii
pentru sosul alb:
- 50 g. de unt
- 50 g. de faina
- 500 ml. lapte
- sare si piper dupa gust
Instructions
Cum se prepara:
Se prepara intai sosul alb
- Se pune untul intr-o craticioara la foc mic, si se topeste (amestecand mereu sa nu se prinda). Cand untul s-a topit, se ia de pe foc, se adauga toata faina deodata, si se amesteca bine. Trebuie sa obtineti o pasta groasa.
- Se pune craticioara inapoi pe foc cam 1-2 minute, si se amesteca continuu ca sa nu se prinda.
- Se ia din nou craticioara de pe foc.
- Se adauga apoi laptele in craticioara cu unt si faina, tot cate putin, amestecand mereu. Laptele trebuie incorporat incetul cu incetul, altfel apar cocoloasele.
Sfat: Daca aveti un tel la indemana, folositi-l cu incredere. Daca totusi s-au format cocoloase, incercati fie sa le spargeti cu o lingura de lemn, fie dati sosul prin sita, daca aveti posibilitatea.
- Dupa ce ati adaugat tot laptele, lasati sosul pe foc la flacara mica, amestecand mereu, pana da primul clocot.
- Sosul alb este gata! Adaugati sare dupa gust si, optional, nucsoara.
Se prepara acum lasagna
- Vinetele se curata si se taie cubulete cat mai mici, apoi se sareaza si se lasa sa stea 15 minute.
- Catelul de usturoi se zdrobeste si se caleste in ulei, apoi se adauga vinetele si se calesc bine la foc mediu timp de cateva minute. Scurs acest timp.vor scadea ca si volum. Aceasta este umplutura pentru lasagna cu vinete.
- Intr-un vas termorezistent se pun pe fund cateva linguri de sos si se aseaza primul strat de foi de lasagna, acoperind bine toata suprafata
- Deasupra se aseaza un strat de vinete, se stropesc cu niste sos de rosii, apoi se adauga un strat de branza.
- Se continua apoi cu un alt strat de sos alb, apoi cu foi de lasagna, vinete, sos de rosii, branza. Si tot asa pana la ultimul strat, de foi.
- Deasupra (ultimul strat) se pune restul de sos amestecat cu ce a mai ramas din branza, vinete si sosul de rosii, si se da la cuptor 20 de minute, la 200°C.
- Lasagna vegetariana este gata!