Gogosi calde, umplute cu gem, si preparate cu un minim de efort:
Ingredients
Ingrediente:
- 1/2 Kg. de faina
- 5 galbenusuri (de marime mica/medie, daca oule sunt mari, folositi doar 4)
- 2 linguri de unt (la temperatura camerei)
- 25 gr. drojdie proaspata (sau, 1 pliculet de drojdie uscata de 7 gr. )
- 250 ml. de lapte
- 1 lingura cu varf de zahar
- 1 praf de sare
- ulei – pentru prajit gogosile
- gem si/sau crema de ciocolata
Instructions
Cum se prepara:
Se prepara aluatul in masina de paine.
- Se adauga, pe rand, ingredientele in cuva masinii de paine: laptele, zaharul, sarea, galbenusurile si untul. Peste, se adauga faina iar la urma, drojdia. (ca si alternativa, se poate prepara o maia din drojdia si zaharul dizolvate in laptele caldut, dar aluatul creste si adaugand drojdia la urma. Pe experimentate ? )
- Se alege apoi la masina de paine programul pentru aluat (DOUGH), si se asteapta rezultatul (in cazul meu, 1 ora si 30 de minute).
Se decupeaza gogosile
- Cand aluatul este gata, se intinde pe masa de lucru tapetata cu faina, cu sucitorul, intr-o foaie potrivit de groasa.
- Cu gura unui pahar (sau, daca aveti, forme de taiat aluatul), se decupeaza gogosile si se pun deoparte. Restul de aluat se framanta putin cu mana, se intinde din nou pe masa cu sucitorul, si se repeta operatiunea de decupare a gogosilor. Cand ramaneti fara aluat de decupat, taiati-l pur si simplu in bucatele (din ele vor iesi niste gogosi “atipice”).
- Se lasa apoi gogosile astfel decupate la crescut inca o jumatate de ora, circa.
Se prajesc gogosile
- Uleiul se incinge bine de tot intr-o tigaie adanca (sau o cratita de marime medie care sa poata cuprinde cateva gogosi deodata).
- Se face apoi focul mai mic si se prajesc, pe rand, cate 3-4 gogosi deodata, pe ambele parti.
Se umplu gogosile cu gem sau ciocolata
- Se scot apoi gogosile pe un servetel de bucatarie (sa absoarba grasimea pe cat posibil) si se taie fiecare gogoasa in jumatate, pe lung.
- Se unge fiecare jumatate de gogoasa in parte cu gem sau crema de ciocolata, se acopera cu jumatatea corespunzatoare si se servesc calde.