Cand apar prunele ne putem deja delecta cu o multime de retete. Galustele cu prune sunt cele mai bune dintre toate!
Desi mai nou le gasim si in alte perioade, nu doar toamna, parca totusi, galustele cu prune sunt mai bune cand sunt preparate in plin sezon 🙂
Ingredients
Ingrediente:
- 300 g cartofi
- 2 linguri de ulei
- 1 ou
- aproximativ 100 gr. faina
- prune (ceva mai putin de jumatate de kg, depinde si cat sunt de mari)
- 6-7 linguri de pesmet
- zahar (dupa preferinte, 2-3 linguri sau mai mult)
Instructions
Cum se prepara:
- Se fierb intai cartofii iar apoi, se dau prin sita (adica se sfarama ca pentru pireu);
- Se amesteca apoi pireul de cartofi cu restul de ingrediente: uleiul, oul si faina, pana se obtine un aluat omogen;
- Se formeaza apoi un sul din aluatul obtinut, cam asa:
- Apoi, cu un cutit, se taie acest sul in bucati, din care se vormodela galustele. Fiecare bucata de aluat se ia cu mana, se aseaza o pruna in mijloc si se modeleaza galustele intre palme, cam asa:
- Se fierb apoi aceste galuste in apa cu sare si cu 1-2 linguri de ulei. Eu am folosit o oala relativ adanca, sa incapa destul apa. Galustele sunt gata cand se ridica singure la suprafata si aluatul este usor translucid:
- Galustele fierte se dau apoi printr-un amestec preparat astfel: se rumeneste intr-o tigaie pesmetul in ulei incins (trebuie sa isi schimbe culoarea). Cand pesmetul e rumenit bine, se adauga zaharul in tigaie si se amesteca bine. Se dau apoi galustele fierte prin pesmet si se pot servi imediat: