Decojirea rosiilor este un proces simplu, care necesita doar cateva minute.
Rosiile sunt un aliment foarte sanatos, sunt consumate mai peste tot in lume si reprezinta fie ingredientul principal, fie unul secundar pentru numeroase retete culinare.
Acestea fiind spuse, uneori decojirea rosiilor este necesara pentru prepararea unor retete. Atunci cand rosiile trebuie calite impreuna cu alte ingrediente, sau trecute prin sita, coaja poate reprezenta un impediment.
Foarte des, instinctul poate ne spune sa punem mana pe un cutit si sa curatam rosiile ca pe mere. Doar si rosiile tot fructe sunt. Exista, in schimb, o problema. Utilizand acest procedeu, se risca decojirea rosiei cu tot cu jumatate din miez.
Cum se decojesc rosiile
Iata o metoda extrem de simpla si eficienta pentru decojirea rapida a rosiilor.
- Puneti la fiert apa intr-o oala mica.
- Crestati rosiile in X, pe partea inferioara, cu un cutit.
- Cand apa incepe sa clocoteasca, opriti focul si adaugati rosiile in oala, timp de 1-2 minute (nu va faceti probleme daca le uitati in apa cateva secunde in plus, focul este oprit, nu au timp sa se ‘coaca’)
- Dupa maxim 2 minute, scoateti rosiile din apa fiarta, treceti-le sub un jet de apa rece (sau puneti-le intr-un bol umplut cu apa si gheata). Astfel veti opri instant procesul de ‘coacere’ + veti raci rosia instantaneu pentru a o putea curata imediat.
Acum rosiile pot fi decojite rapid!
Puteti folosi cutitul sau le puteti decoji cu mana, coaja se va desrpinde foarte usor. Daca odata cu coaja se desprinde si un strat de miez, inseamna ca rosia a stat prea mult in apa fiarta. Nu-i problema, data viitoare incercati sa scoateti rosiile mai repede din apa si sa le raciti cat mai rapid.
Puteti acum continua prepararea retetelor.
PS: Coaja rosiilor poate fi folosita cu succes! Se poate congela, pentru a fi folosita mai tarziu in ciorbe. Se poate fierbe, pentru a obtine un borcan de sos de rosii. Dar despre asta, intr-un articol viitor, deoarece subiectul merita mai multa atentie.
Cunoasteti si alte metode rapide de a decojii rosile?