Ciocolata de casa este una din retetele care, de fapt, nu au nevoie de prezentare. Se stie deja ca este un desert delicios!
Pana sa ma incumet sa o prepar cu adevarat in casa, deoarece credeam ca trebuie sa ai 3 stele Michelin sa o poti prepara, ma delectam cu batoanele de ciocolata de casa din comert. Gustul insa nici nu se compara, iar reteta nu e deloc complicata.
Singura “problema” ar fi consistenta siropului de zahar. Dar cu un minim de atentie, ciocolata de casa va iesi garantat!
Ingredients
Ingrediente:
- 1 pahar de apa (cam 150 ml.)
- 350 gr. de zahar tos
- 100 gr. de unt, grasime 82% (sau margarina)
- 250 gr. lapte praf
- 2 linguri pline cu varf de cacao simpla (amara), NU indulcita (n-am masurat exact, dar undeva la 40-50 gr.)
- un pumn de nuca prajita si maruntita (sau alune, sau stafide sau orice s-ar potrivi!)
Instructions
Cum se prepara ciocolata de casa:
Inainte de a prepara ciocolata propriu-zisa, este bine sa ne ocupam de unele detalii necesare (nucile prajite, tava pentru ciocolata…), deoarece odata ce-am inceput prepararea ciocolatii trebuie sa ne miscam relativ repede.
- Se prajesc nucile, intr-o tigaie, fara ulei. Se pune tigaia curata pe foc, se adauga miezul de nuca si se lasa la foc mic-mediu cateva minute, amestecand des sa nu se arda. Cand vedeti ca sunt rumenite, inseamna ca sunt gata. Se lasa la racit cateva minute, apoi se rup sau se taie in bucatele mici.
- Se amesteca, intr-un castron, laptele praf cu cacaoa si se sparg eventual cocoloasele, daca exista.
- Se pregateste de pe acum o tava, pentru ciocolata de casa: se unge tava cu putin ulei (pentru a putea scoate ciocolata mai usor a doua zi) si se tapeteaza cu folie alimentara.
Acum, se trece la lucruri mai serioase:
- Se prepara siropul de zahar: intr-o cratita incapatoare se pun pe foc zaharul cu apa si se lasa la foc mediu pana se topeste tot zaharul.
- Din momentul in care vedeti ca zaharul s-a topit, dati focul mic si cronometrati fix 5 minute! Consistenta siropului de zahar este cel ce da consistenta ciocolatii de casa. Astfel: siropul de zahar trebuie sa se lege bine, sa devina consistent aproape ca o miere mai lichida. Pentru a testa acest lucru, luati o lingura de sirop si lasati lichidul sa curga inapoi in cratita. Daca siropul este prea lichid (ca apa de la robinet), mai lasati siropul la fiert (dar nu depasiti cele 5 minute!). Daca siropul din lingura a devenit oarecum vascos, inseamna ca puteti opri focul.
- Odata oprit focul, adaugati untul in siropul de zahar si amestecati bine pana acesta s-a incorporat.
- Se adauga apoi in cratita laptele praf cu cacaoa si se amesteca repede si bine! Daca mai vedeti cocoloase in amestec, incercati sa le spargeti pe cat posibil.
- Se adauga apoi si nuca maruntita, se amesteca din nou totul si se toarna imediat in tava.
- Se lasa tava la racit cateva ore bune. Eu am preparat ciocolata seara, si am lasat-o sa se intareasca, la temperatura camerei, pana dimineata.
Pentru cei curiosi: Din pura curiozitate, am calculat numarul de calorii din ciocolata de casa. Am ajuns la concluzia ca 100 gr. de ciocolata de casa au aprox. 400 de calorii (deci mai putin decat ciocolata din comert).
Desigur, numarul de calorii poate varia in functie de tipul de lapte praf folosit, de cacaoa folosita, etc.