Mierea este un produs apicol, “fabricat” de albinele care transforma nectarul si polenul in ceea ce noi savuram cateodata dimineata pe paine.
Mierea a aparut prin antichitate. Inca de atunci se folosea atat in scopuri “legate de stomac” cat si in scopuri medicinale. Cele doua scopuri se si imbina foarte bine: mierea este recomandata celor cu afectiuni gastro-intestinale, respiratorii, renale… Se pare ca este un bun remediu.
Mierea poate fi de mai multe feluri: de flori (obtinuta direct din polen) sau obtinuta de pe alte parti ale florii, poate fi monoflora sau poliflora (obtinuta dintr-un singur tip de floare sau din mai multe tipuri combinate), poate fi lichida sau nu… oricum ar fi, ea contine multe vitamine, enzime, minerale si acizi organici.
Ca fapt divers, mierea poate avea mai multe culori: de la incolor pana la negru.
Deobicei culoarea nu tine prea mult, in functie de ce se intampla, culoarea se schimba: daca incepe sa se zahariseaca, mierea se deschide la culoare, iar daca nu – se inchide.
Mierea este recomandata ca remediu pentru tuse. Actioneaza mai bine ca un medicament si… e si mai sanatoasa.
Din pacate, mierea nu este pentru toata lumea. Nu este indicata pentru cei care sufera de diabet, obezitate sau au probleme cu pancreasul.