Prajitura Lamington, sau prajitura glazurata cu crema de cacao si tavalita prin nuca de cocos, isi are originea in Australia, dar a devenit faimoasa in multe alte parti ale lumii. Exista chiar si un Guinness World Record, stabilit in 2011, de Camera de Comert Toowoomba (Australia) impreuna cu compania Quality Desserts. Acestia si-au unit eforturile si au reusit sa ‘coaca’ o prajitura Lamington care cantarea nu mai putin de 2361 de kg!
Mai jos sunt insa cantitatile necesare pentru prepararea unei tavi de marime medie:
Ingredients
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 200 g. de faina
- 100 g. de unt
- 5 oua
- un plic de praf de copt (16 g.)
- 1 baton de vanilie (sau cateva picaturi de aroma de vanilie)
- 150 g. de zahar
Pentru umplutura:
- un borcan de gem (de fructe)
Pentru glazura:
- 500 gr. ciocolata de menaj
- 300 ml. frisca lichida
- nuca de cocos macinata (cam 300 de gr.)
Instructions
Cum se prepara prajitura Lamington:
- Untul se topeste pe foc mic, pentru a-l avea lichid.
- Ouale se bat cu zaharul, cu mixerul, cel putin 10 minute, iar apoi se adauga untul topit si se mai mixeaza cateva minute totul pentru a obtine un amestec spumos.
- Separat, se amesteca faina cu praful de copt si semintele scoase din batonul de vanilie (sau, se vor adauga cateva picaturi de esenta de vanilie in amestecul de oua).
- Se adauga apoi acest amestec peste spuma de oua si se amesteca bine (cu mixerul sau, preferabil, cu o lingura de lemn).
- Se varsa aluatul de prajitura obtinut astfel intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina.
- Se da prajitura la cuptor, la 180°, pentru 30 de minute, circa (pana vedei ca se rumeneste si trece de “testul scobitorii”). Se lasa apoi prajitura sa se raceasca complet!
Intre timp se poate prepara glazura de ciocolata:
- Se rupe ciocolata de menaj in bucati si se pune pe foc, pe baie de aburi.
- Frisca lichida se incalzeste separat.
- Cand ciocolata de menaj este topita, se adauga frisca lichida, calda, si se amesteca bine.
Se asambleaza apoi prajitura:
- Se scoate prajitura din tava si se taie in forma de cuburi.
- Se ia apoi fiecare cub de prajitura, separat, se taie in 2 pe orizontal si se umple cu gem de fructe. Se formeaza astfel “sandwichuri” de prajitura cu gem:
- Intr-un castron, varsati nuca de cocos macinata.
- Se ia, cu grija (!sa nu se rupa!), fiecare bucata de prajitura si se da prin glazura de ciocolata (daca aveti bete de frigarui prin casa, le puteti folosi cu succes pentru a da prajitura prin ciocolata. Daca nu, puteti improviza folosind o furculita – pentru ca ciocolata in exces sa se scurga printre dinti).
- Prajitura imbracata in ciocolata se tavaleste apoi prin nuca de cocos.
- Bucatile de prajitura tavalite se lasa apoi sa se ‘odihneasca’ pana a fi servite, astfel incat glazura sa aiba timp sa se intareasca.