Zabaione cu amaretti, un desert clasic italian compus dintr-o crema catifelata preparata cu vin si biscuiti de midgale.
Am gustat zabaione cu biscuiti amaretti pentru prima data intr-un local, nu mai tin minte cand, dar tin minte ca a fost foarte bun.
Am incercat apoi sa il fac si in casa, nu e deloc complicat. Iata reteta mai jos.
Ingredients
Ingrediente:
pentru amaretti:
- 200 gr. de midgale
- 200 gr. de zahar
- 4 albusuri de ou
- 1 lingurita de esenta de migdale
- 1 varf de cutit de bicarbonat
pentru zabaione:
- 4 galbenusuri
- 100 g. zahar
- 100 ml. vin alb sec
Instructions
Cum se prepara:
Amaretti
- Migdalele se prajesc in cuptor, la 200°C, timp de cateva minute (pana se rumenesc usor).
- Se varsa apoi migdalele prajite intr-un blender, impreuna cu zaharul si se macina bine totul.
- Faina dulce de midgale se amesteca acum cu cele 4 albusuri, cu bicarbonatul si cu esenta de migdale, pana se obtine o crema omogena.
- Se aseaza amaretti in tava tapetata cu hartie de copt, fie cu o lingurita, pe rand, fie ajutandu-va de o seringa mare pentru ornare sau de o punga curata de plastic la care veti taia un colt, pentru a putea 'turna' biscuitii in tava.
- Se dau amaretti la cuptor timp de 20 de minute, la 180 de grade.
Zabaione
- Galbenusurile se bat bine de tot cu zaharul.
- Se adauga apoi vinul la amestec si se pune craticioara pe baie de abur si se amesteca usor pana zabaionele incepe sa se lege ca o crema, semn ca se apropie de punctul de fierbere.
- Se ia repede crema de pe foc, deoarece ea nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se infierbante bine pentru a se topi bine zaharul si pentru omogenizarea ingredientelor. Crema zabaione se poate servi imediat sau rece. Daca serviti crema rece, amestecati din cand in cand in ea, pana la racirea completa, pentru a evita depunerea vinului pe fundul vasului in care o pastrati.
- Se aseaza crema zabaione in boluri de desert iar deasura se aseaza biscuitii amaretti si se serveste.